חודש המודעות הארצי למינרל מגנזיום יצוין בפברואר

 

המגנזיום – "מינרל החיים" –  הוא המינרל הרביעי – בחשיבותו לגוף האדם. הוא משתתף בתהליכי ייצור אנרגיה, שמירה על הקוד הגנטי וחשוב לשמירה על מערכת כלי הדם והלב.

הישראלי הממוצע לא מקבל מספיק מגנזיום בתזונה היומית שלו ובהתאם לכך מפתח חוסר במגנזיום בגוף

תופעה שעולה עם הגיל

 

חודש המודעות הארצי למינרל מגנזיום יצוין השנה בחודש פברואר. מטרתו להעלות את רמת המודעות בקרב הציבור הרחב אודות החסר במגנזיום ואופן השפעתו על איכות חייהם של אזרחי ישראל.

 

כמו כן , נועד חודש זה לשים על סדר היום הציבורי את הנושאים הדורשים טיפול ממלכתי  במחסור הגדל במגנזיום בקרב האוכלוסייה ולרכז  פעילויות נוספות בנושא במטרה לשיפור בריאותם של תושבי ישראל ומניעת נזקים עתידיים החולים.

 

בכנס הקרדיולוגי השנתי האחרון פורסם מאמר מדעי חשוב שממצאיו הם חד משמעים בקביעה שלרוב תושבי ישראל יש חוסר במינרל מגנזיום המתבטא בעלייה דרמטית בתחלואה ובתמותה ממחלות לב וכלי הדם עובדה שמשמעותה פגיעה קשה באיכות החיים של ישראלים רבים ועלות כלכלית עצומה למערכת הבריאות ולמשק בכלל.

 

מגנזיום ובריאות האישה – בגיל הפוריות ובהריון

נווה פארמה - חודש פברואר חודש המודעות למינרל מגנזיום

אצל נשים בגיל הפוריות , החוסר במגנזיום בא לידי ביטוי בהחמרה של סימפטומים הקשורים בתסמונת קדם וסתית (Premenstrual Syndrome – PMS), תקופה שלפני ובזמן המחזור וחודשי.  המצב מאופיין בתסמינים גופניים  ופסיכולוגים שונים. סימפטומים רגשיים נפוצים כוללים עצבנות יתר, לחץ, מתח, חרדה ודיכאון, נדודי שנה, עייפות, מצבי רוח משתנים  ותנודות בחשק המיני. בין הסימפטומים הגופניים נמנים כאבי בטן, מיגרנה, עצירות  וכאבי שרירים.  נהוג לחשוב כי לתופעות אלה יש קשר בין היתר פעילות של סרוטונין ומלטונין ("הורמון השינה") במוח. מגנזיום דרוש לייצור סרוטונין ומלטונין.  מגנזיום גם מרפה שרירים חלקים, ובכך מסייע להקלה על כאבים ולשינה שקטה ורגועה.   מגנזיום ידוע כ- "פרוזאק טבעי"  ועשוי  להואיל במניעת מתח, לחץ ונדודי שינה. שימוש בתוסף מגנזיום עשוי להקל בצורה משמעותית על כל הסימפטומים של תסמונת קדם ויסתית.

 

מגנזיום והיריון

בטרם ההיריון, במקרים של טיפולי פוריות, נוצרים מתחים ולחצים סביב הטיפולים וסיכויי הכניסה להריון. מתן תוסף מגנזיום בעת טיפולי פוריות , תורם להצלחת הטיפול בהיותו מרגיע ומרפה שרירים.

בתקופת ההיריון, הגוף מנצל את המגנזיום של האם לבניית העצמות ,החלבונים וחומצות השומן אצל העובר. כמו כן המגנזיום מרפה את השרירים ומסייע לדם להיקרש כראוי.

ההשפעה הטובה על השרירים מסייעת במניעת צירים מוקדמים על ידי הרפיית שרירי הרחם. מחקרים הראו כי אצל נשים שעברו לידה מוקדמת, רמות המגנזיום היו נמוכות.
בעקבות מידע זה, מדענים חקרו את ההשפעה של מתן מגנזיום במהלך ההיריון ומצאו כי אצל נשים שנטלו תוספי מגנזיום בזמן ההיריון אירעו פחות מקרים של משקל לידה נמוך, הופחתה מאוד כמות לידת פגים ולתינוקות שלהן היה ציון אפגר טוב יותר.

העובר המתפתח, מקבל את המגנזיום ממאגרי המגנזיום שבגוף האם, ועשוי להביא את האם לחוסר מגנזיום המתבטא בשלב ראשון בהתכווצויות שרירים בלתי רצוניות בגפיים (שריר התאומים) ועשוי להקצין עד לגרימת הריון בסיכון המתבטא בעלייה בלחץ הדם, הופעת בצקות ואף לרעלת הריון והפלה הכרוכה בסיכון חיים של האם. חוסר במגנזיום עלול לגרום גם לפגיעה מוחית בעובר. הפרוטוקול הטיפולי בהריון בסיכון – מתן תוך ורידי (אינפוזיה) של מגנזיום.

מגנזיום ותופעות גיל המעבר בקרב נשים

 

נשים בגיל המעבר מועדות לשורה של תופעות בריאותיות כמו ירידה בצפיפות העצם, עודף שומנים בדם, הפרעות בקצב הלב ותסמינים נוספים כמו גלי חום, עייפות, מתח, חולשה, התכווצויות שרירים ועוד.

אחת הדרכים להתמודד עם תופעות אלה היא השלמת מגנזיום ("מינרל החיים"), שהוכח כיעיל בהפחתת סימפטומים אלו ובתופעות נוספות רבות האופייניות לגיל המעבר, כולל עלייה במשקל הקשורה באגירת נוזלים ועצבנות.

 

חוסר במגנזיום מחריף עם הגיל: חשוב להבין: ריכוז המגנזיום במזון במדינות המערב נמצא במגמת ירידה מתמדת, והצריכה היומית המומלצת של מגנזיום היא 420 מ"ג ליום. בבדיקה שנערכה בישראל בקרב צעירים וצעירות

(בממוצע בני 30) נמצא חוסר במגנזיום אצל 60% מהנבדקים. חוסר זה מחמיר עם הגיל עקב שינוי בהרגלי התזונה ושינוי בכושר הספיגה דרך המעי.

כמות יון המגנזיום בגוף אדם בוגר היא כ-24-20 גרם, כאשר רוב המגנזיום שבגופנו מצוי בתאים ובעצמות, לכן בדיקת דם אינה אינדיקציה למצב המגנזיום בגוף. לאחרונה התברר כי חוסר במגנזיום  הינו תופעה נפוצה מאוד בעולם המערבי והוא קשור בשכיחות יתר של תופעות גיל המעבר ותופעות נוספות כמו עייפות, חולשה, התכווצויות שרירים ובחילה.

 

בעבודות קליניות שונות הודגמה תוספת מגנזיום כמשפרת תופעות גיל המעבר. מגנזיום בשילוב עם מינרלים נוספים כמו אבץ, נמצא חיוני למטבוליזם התקין של העצמות, בעוד שחוסר במגנזיום ובמינרלים אחרים נמצא כרוך בירידה בצפיפות העצם.

בנוסף, נמצאים בספרות הרפואית תיאורי מקרה  ומחקרים קליניים המדווחים על השפעה מיטיבה ומהירה של תוספת מגנזיום על תכיפות גלי החום בגיל המעבר ועוצמתם.

 

 

המגנזיום משמש כאטום המרכזי במולקולת הכלורופיל, האחראית על תהליך הפוטוסינתזה בצמחים. ללא מגנזיום אין לצמחים אפשרות להתפתח ומאחר והצמחים נחשבים לבסיס פירמידת המזון, ללא מגנזיום אין חיים. המגנזיום, "מינרל החיים",  הוא המינרל הרביעי בחשיבותו לגוף האדם. הוא משתתף בתהליכי ייצור אנרגיה, שמירה על הקוד הגנטי וחשוב לשמירה על מערכת כלי הדם והלב.

גוף האדם מכיל כ- 25 גרם מגנזיום בממוצע. הצריכה היומית המומלצת של מגנזיום היא כ- 320-350 מ"ג ליום. מעריכים שהישראלי הממוצע מקבל בתזונה  כ- 200 מ"ג – 150 מ"ג בלבד ולכן הפער היומי של כ- 200 מ"ג, הולך ומצטבר לחסר מגנזיום בגוף,  שעולה עם הגיל ושמיוחסים לו תופעות בריאותיות שונות.

 

נווה פארמה - חודש פברואר חודש המודעות למינרל מגנזיום

ניצן פרימור פרופ' מכאל שכטר ומרינה גורטין
צילום: רפי דלויה

את הפעילות בישראל מרכזת חברת "נוה פארמה" מתוך דאגה לבריאות הציבור ולרווחתו. חברת נוה פארמה הינה הגורם המשמעותי ביותר הפועל בנושא  המגנזיום בישראל. החברה מתמקדת רבות בהרחבת המודעות לחסר במגנזיום והשלכותיו ובהפצת מידע מהימן על תופעות הנגרמות מחסר במגנזיום ודרכי ההתמודדות איתן, בקידום זכויות החולים לקבלת מגנזיום בקופות החולים  ובייזום פעילות לשיפור איכות החיים ורווחת החולים. נוה פארמה, עוסקת בחקר המגנזיום למעלה מעשרים שנה ומאחוריה פיתוחים רבים ופעילות ענפה בתחום המגנזיום. החברה פיתחה את מותג תוסף המגנזיום מגנוקס הנמכר בבתי המרקחת השונים.