חוזרים ללימודים וגם לתזונה נכונה  כולם רוצים שהילדים יגיעו לשנת הלימודים החדשה מוכנים ככל האפשר

כבר קניתם  ילקוט חדש, ספרים וציוד לקראת בית הספר? ומה עם תזונה נכונה לילדים כחלק מהכנות לשנת הלימודים?

 דתיה יער, תזונאית, יועצת לאלטמן

 

 

החופש הגדול מסתיים ושנת הלימודים החדשה בפתח.
כולם מתחילים להתכונן, לקנות ציוד חדש ללימודים , בגדים חדשים ועוד' ומה לגבי תזונת הילדים?
לאכילה ולתזונה של ילדים יש השלכות על בריאותם בהמשך החיים. אכילת מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה, תורמת לגדילה והתפתחות אופטימאליים, למיצוי טוב יותר של הפוטנציאל הקוגניטיבי וכמובן להרגשה טובה יותר.
תזונה נכונה עוזרת למנוע מצבי עודף לא רצויים כמו השמנה ומצבי חסר כמו חסרים ברכיבי תזונה חיוניים כמו  ויטמינים מינרלים. לומדים להימנע מג'אנק פוד ומתעדכנים בחדשות בתחום להימנע ממזון מעובד  להרבות באכילת ירקות ופירות טריים וכמובן להפחית סוכר ומלח. נטילה יומיומית של תוספי תזונה לילדים עשויה לתת פתרון נוח וזמין במקרים בהם התזונה היומית של הילד בררנית ולוקה בחסר, יחד עם הדגשת החשיבות בחינוך לתזונה נכונה המכילים את כל רכיבי התזונה החיוניים.

 

איך התזונה יכולה לעזור לילדים לשפר כישורים,מיומנויות והישגים ואיך ניתן להפחית בעזרתה בעיות קשב וריכוז ? מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות מצביעים על קשר הדוק בין צריכת ורמות  אומגה 3 ושיפור הישגים אצל ילדים.

 

פעם היו נותנים לילדים שמן דגים. דור שלם נושא איתו את הטראומה של הטעם המזעזע ואימהות ש"דוחפות" כפיות עם שמן היישר לתוך הפה. הצורך קצת  השתנה וכעת אנו לוקחים דרך אומגה

3 בכמוסות ,בסירופ בטעמים ועוד צורות מתן מתקדמות בטעם משופר. בעוד פעם ניתן שמן הדגים עבור ויטמין D. כיום ידוע שאומגה 3 הינה רכיב אנטי דלקתי רב עצמה המעורבת בתפקוד תקין של כל תא ותא ומרוכזת בכמות משמעותית במוח מערכת העצבים.

אומגה 3 הפכה לאחד התוספים המוכרים והנצרכים ביותר בעולם המערבי ובישראל.

 

אז למה זה חשוב?
אומגה 3 היא חומצת שומן חיונית  הנמצאת בכל תא ותא ומעורבת בתפקוד תקין של כל תא וכן מהווה את אחת מאבני היסוד של רקמת המוח שלנו. מחקרים רבים מוכיחים שצריכה מספקת של אומגה 3 חשובה להתפתחותם של ילדים מהשלב העוברי ועד לבגרות ועד לזקנה. מחסור באומגה 3 מקושר לבעיות בראייה ובהתפתחות המוח וכן להפרעות קשב וריכוז, דיסלקציה ועוד. בתזונה המערבית לא נמצאת כמעט אומגה 3 בתפריט היומי ולכן אנו נעזרים בתוספי תזונה. התרומה של אומגה 3 לילדים בכל הגילאים נמצאה חיונית להתפתחות תקינה ותפקוד תקין של מערכת העצבים.

לילדים בגיל גן-ביה"ס העלאת צריכת אומגה 3 תתרום לשיפור הישגים בלימודים, כושר למידה, כושר ריכוז.

 

אז מה עושים?

מעשירים את תזונת הילדים  בתוספת של אומגה 3, ויודעים שעשיתם באמת משהו טוב עבורם. תוספת של אומגה 3 לילדים ניתנת בצורה קלה ונוחה על ידי נטילת כמוסות בגודל מותאם לילדים או לחילופין על ידי סירופ אומגה 3 בטעמים טעימים (כמו מוצרי "יומי" – סדרת תוספי תזונה לילדים).

 

אומגה 3 הינה חומצת שומן חיונית וחייבים לקבל אותה דרך המזון או בתוספי תזונה. בתזונה מערבית לא נמצאת כמעט אומגה 3 בתפריט היומי ולכן אנו נעזרים בתוספי תזונה. במסמך שהוציא ארגון הבריאות העולמי נקבע כי קיים קשר בין  חסר בחומצות שומן מסוג אומגה 3 לעלייה בשכיחות מחלות כרוניות. בנוסף נמצא כי תזונה עשירה באומגה 3 קשורה לבריאות טובה יותר.

 

אומגה 3 לילדים ניתנת לצריכה עי' נטילת כמוסות או בסירופ. לפי הנוחות.

 

5 טיפים להקניית הרגלים לתזונה בריאה:

ילדים מפתחים את העדפותיהם למזונות האהובים עליהם. האתגר הוא לכוון אותם להעדיף מזונות בעלי ערך תזונתי טוב עבורם.

אחד הטיפים החשובים הוא לשמש כמודל לאכילה נכונה עבור הילד או הילדה. מה שחשוב לך שילדך יאכל תאכל גם אתה. אין סיכוי לצפות מילדים לאכול ירקות ופירות באופן קבוע בעוד ההורים אוכלים צ'יפס ושותים קולה.

ערבו את ילדיכם בתכנון והכנת הארוחות. דונו איתם ביתרונות ובחסרונות של קבוצות המזון השונות, שתפו אותם בתכנון הארוחות, בעריכת הקניות, בהכנת ארוחות לגן, לבית הספר ולעבודה. בשלו איתם ביחד, חפשו מזונות ומתכונים חדשים בכדי לגוון את התפריט ולהעשיר אותו ברכיבי  מזון חדשים.

קבעו שעה לארוחה אחת משפחתית משותפת במשך היום. ארוחה בה רב בני הבית יושבים ביחד ואוכלים מגוון מזונות באוירה נעימה סביב שולחן אוכל. בארוחה זו יש הזדמנות להציג ולהכיר מזונות חדשים ולהעלות את המגוון שהילד מתנסה ואוכל.

 

אכילת מזון ביתי בריאה יותר עבור כל בני הבית. מזון הנקנה במסעדות או בדוכני מזון מהיר בדרך כלל עשיר יותר בשומן, סוכר ומלח. כדאי לשמור את האכילה בחוץ לארועים מיוחדים בלבד.

 

אל תתעקשו שילדכם יגמור מהצלחת. לעולם אל תשתמשו באוכל כהבטחה לפרס או לעונש. תנו לו לווסת את כמות האכילה המתאימה לו. על ידי כך הוא יגדל עם תחושות רעב ושובע תקינות וימשיך לווסת נכון את כמויות האוכל הנאכל גם גרות.

 

 

 

מאת דתיה יער, תזונאית, יועצת לאלטמן

 דתיה יער, תזונאית, יועצת לאלטמן

צילום: זכריה לובימוב